Története

Az Ajkai Borsos Miklós Általános Iskola jogelődjei Ajka városának legrégebbi iskolái közé tartoznak. Mai formáját 2012. 09. 01-én nyerte el. Jogelődjeit 2007.07. 01-én vonták össze négy iskolából. Egészen eddig a dátumig a három iskola (Eötvös Loránd Általános Iskola -amelyhez 1995-ben csatolták a Veres Pálné Általános Iskolát – Kossuth Lajos Általános Iskola, Mikes Kelemen Általános Iskola,) önálló gazdasági és oktatási egységként működtek.

Az összevonás nem ment zökkenőmentesen, hiszen négy különböző intézményi kultúrának kellett innentől kezdve egy szervezeti egységként működnie. Mindegyik intézmény az alapoktatáson belül más és más irányultsággal vett részt a város nevelési-oktatási feladatainak elvégzésében. Az összevonás után érthetően a nevelőtestületek szerették volna iskolájuk korábban elfogadott arculatát megőrizni. 2008. szeptember 1-től a volt Veres Pálné Általános Iskola épülete került kivonásra a város oktatási rendszeréből. 2010. 09. 01-én megszüntették az Eötvös Loránd Általános Iskola Mikes utcai, alsó tagozatos épületét, innentől alakult ki a jelenlegi rendszer: 1-3. osztály Eötvös utcai épület, 4-8. osztály Móra Ferenc utcai épület. 2012. 09. 01-én az egykori Mikes Kelemen Általános Iskola kivált az eddigi szerkezetből és egyház által támogatott intézménnyé vált.

Napjainkban az Ajkai Borsos Miklós Általános Iskola keretén belül két épületben folyik az oktatás. A két épületben összesen 431 tanuló jár. Az Eötvös utcai telephelyen 172 diák, a Móra Ferenc utcai épületben 259 tanuló folytatja ebben az évben a tanulmányait. A két épületben 29 tanterem található, ahol 22 tanulócsoporttal folyik az oktatás.

Az alsó és a felső tagozaton is magas színvonalú munkát végző pedagógusok tanítanak, akik különböző módszerekkel, elhivatottan, a szülők által rábízott felelősség tudatával törekednek arra, hogy a lehető legtöbb segítséget nyújtsanak tanítványaiknak ahhoz, hogy a bennük rejlő képességeiket minél jobban felismerjék, alkalmazzák majd életük során.

A két telephelyen lévő iskola épületeinek állapota között jelentős eltérés figyelhető meg. Az Eötvös utcai épületen az iskola megnyitása óta komolyabb felújítási munkálatokat 2018-ig nem végeztek. Ez tükröződik mind a homlokzaton, mind a belső falakon. A vakolat főleg a belső udvari részen rendkívül hiányos, amelyet a kollégák rajzokkal, díszítésekkel próbáltak eltüntetni. Ennek eredményeképpen a nevelők, viszonylag barátságos környezetben várhatják az iskolába érkező diákokat.

2018-ban az EFOP 4.1.3.-17-2017 pályázat keretein belül jelentős felújítási munkálatok zajlottak mind a két épület tornatermében. Ennek eredményeként korszerűsítették a világítást, újra festették a falakat és felújították a padlózatot is. Bár akadtak problémák a felújítási munkálatok során, összességében elmondhatjuk, hogy szebbé, a modern kor követelményeinek megfelelővé váltak intézményünk ezen részei.

A mindennapos testnevelés által megnövekedett helyigény miatt a tavaszi és őszi hónapokban nagy szerepet kapnak az épületek mellett található sportpályák. Ezek a pályák aszfalt aljzatúak, és az elmúlt tanévben került sor a felújításukra, felfestésükre. Ennek köszönhetően alkalmasak a testnevelés órák megtartására.

Az Eötvös utcai és a Móra Ferenc utcai épületben is megtörténtek a külső nyílászárók cseréi, amivel az épületek hőszigetelése jelentősen javult. Az épületek tetőszerkezetei viszonylag épek, a közeljövőben előreláthatólag felújítást nem igényelnek.

Az Eötvös utcai épületben a tantermek jó állapotban vannak, ez természetesen nem jelenti azt, hogy bizonyos felújítási munkák elvégzésére nincs szükség. Az épületben található öltözők, vizesblokkok megfelelő állapotban vannak.

A 2018-as tanév első félévében szintén a Pápai Tankerületi Központ jóvoltából, egy belső pályázat eredményeképpen /Egészséges életmódra nevelés a Borsosban, avagy a kitartók viadala/ tornaszobát is sikerült kialakítanunk, amely kiváló lehetőséget nyújt alsó tagozatos diákjainknak a délelőtti és a délutáni testmozgásra.

A Móra Ferenc utcai épület homlokzatát 8 évvel ezelőtt felújították, így külső megjelenésében megfelel egy korszerű iskolaépület elvárásainak. Sajnos az akkori belső munkálatok az ígéretek ellenére elmaradtak. Elvégeztek bizonyos állapot javító munkálatokat, de lényegi felújítás nem történt. A tantermek padlózata elhasználódott, jelentős részük cserére szorul. A belső ajtók, különösen a vizesblokkok környékén jobb esetben esztétikai javításra, rosszabb esetben pótlásra szorulnak.

Ebben a tanévben azonban jelentős változások is történtek intézményünk Móra Ferenc utcai épületében. A már korábban említett tornaterem felújításon kívül megújultak az öltözők és a hozzá kapcsolódó mellékhelyiségek is. Ugyancsak ennek a pályázatnak az eredménye az is, hogy megújult az informatika termünk is, ahol a kialakított új hálózatnak köszönhetően a korszerű oktatási módszereknek megfelelő nyelvi órákat tudnak tartani kollégáim.

Sajnos az iskola tetőterét, a Katasztrófavédelmi Igazgatóság határozata szerint, le kellett zárnunk. Ez azért nagy probléma számunkra, mert a korábbi években, ebben a helyiségben tartottuk az iskolai rendezvényeink jelentős részét. Kiváló akusztikájának és elrendezésének köszönhetően szinte bármilyen rendezvénynek megfelelő helyszínt biztosított. Ahhoz, hogy ismét birtokba vehessük, az oda vezető lépcsőt kellene statikailag megerősíteni, amihez az anyagi forrás előteremtése sajnos az iskola számára túl nagy feladat.

Fenntartónk tervei szerint ebben a tanévben megújul az emeletre vezető lépcső korlátja is, valamint egy újabb vizesblokk korszerűsítése is várható.

A két épületben összesen 29 tanterem található, amelyekhez fejlesztő szobák is tartoznak. A Móra Ferenc utcai épületben 8 darab szaktanterem biztosítja, hogy a tanulók a megfelelő környezetben ismerkedhessenek a tananyaggal. Emellett 7 darab, az oktatás célját szolgáló helyiség is kialakításra került a telephelyeken.

Mindkét telephely rendelkezik könyvtárral, amelyekben a tananyaghoz szükséges szakirodalmi könyvek jelentős része megtalálható. Ugyancsak a tanórákra való felkészülést segítik a könyvtárakban biztosított internetes hozzáférés is.

Oktatástechnológiai infrastruktúra területén az intézmény viszonylag kedvező helyzetben van, hiszen mind a két épületben kiépítésre került az internethálózat. Az EFOP-3.2.4-16-2016-00001pályázat eredményeképpen a 2017/18-s tanévben tanári- és tanulói laptopok kerültek intézményünkbe, amelyek jelentős mértékben elősegítik a korszerű tanítási módszerek alkalmazását.

A Móra Ferenc utcai épületben 11 darab, az Eötvös utcai épületben 7 darab interaktív tábla segíti a tanítók és tanárok munkáját. Emellett 10 darab nyomtató és 21 darab projektor található a két épületben.

2013. szeptember 1-től bevezettük a Bejárható Magyarország kerettantervet. Médiamegjelenés linkje!

2018/2019-es tanév elejétől Balogh Béla vette át az intézményvezetői szerepkört Ódor Erzsébettől.

Balogh Béla intézményvezetői pályázata